2015. augusztus 2., vasárnap

42. könyv - Ami több, mint 500 oldal: Rick Riordan - Az elveszett hős




Cím: Az elveszett hős
Sorozatnév: Az Olimposz hősei
Író: Rick Riordan
Oldalszám: 544
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Kiadás dátuma: 2014.04.25.





Három vadonatúj hős. 
Egy eltűnt félisten. 
És egy átok, ami mindegyiküket pusztulással fenyegeti…  
Percy Jackson visszatér… Vagy mégsem? Ugyanis minden nyom nélkül eltűnik a Félvér Táborból. Annabeth égre-földre keresi kedvesét, egyelőre eredménytelenül. Ám ugyanolyan rejtélyesen, ahogy Percy felszívódott, feltűnik egy Jászon nevű srác, aki semmire sem emlékszik a múltjából, viszont nagyon sokat tud. Például a küldetésekről, és – csak úgy mellékesen – folyékonyan beszél rómaiul, hogy a farkas-pótszülőkről már ne is beszéljünk… 
Elhangzik egy újabb prófécia, és kezdetét veszi egy újabb küldetés – most már Jászon vezetésével. Közben kiderül néhány furcsa dolog…  Jászonról is. Tényleg létezik egy másik Félvér Tábor, ahol a  római istenek gyermekei nevelkednek, akik halálos ellenségei a görög félvéreknek? És a kedves olimposzi szülők vajon miért nem merik hallatni isteni hangjukat? Ki  ejtette foglyul Hérát, az istenek hisztis, undok és bajkeverő királynőjét? Megéri kockáztatni érte az életüket?

Erre a könyvre a Percy Jackson és az Olimposziak sorozat elolvasása után bukkantam rá. Mivel a Percy Jackson tetszett és kíváncsi voltam, mi lett velük a nagy csata után, így gondoltam elolvasom.
Ugye, ahogy a fülszöveg is mondja, Percy ebben a könyvben nem szerepel és nem is tudjuk, merre van. A történet ismét 3 barátról szól, akik mind félvérek: Jászon, Piper és Leo.
Az elveszett hős annyira nem nőtt a szívemhez. A három főhős nem közelítette meg Annabeth, Percy és Grover szerepét. Ehhez a könyvhöz egyébként is úgy álltam hozzá, hogy eléggé másolat. Viszont került bele csavar is, hogy ne legyen annyira utánzata az Olimposziak sorozatnak. Ez pedig a római félvérek voltak. Amikor a Percy Jackson-t olvastam, nagyjából sikerült megismernem a isteneket, de ez az egész borult ebben a könyvben. Ez úttal a római istenek neveit használták (persze, azért mondták a görög neveket is, hogy ne legyen teljes a káosz), amivel kissé összezavartak engem.
Eléggé idegesített Jászon. Vagyis leginkább a neve. Eredetileg Jason a neve. Kérdem én abból, hogy lesz Jászon. Ha magyarosítják a neveket, akkor Piperét miért nem? Vagy a többiekét? És hogy lett Jászon?
Jó volt, hogy több szempontból olvashattuk a történéseket. Mivel, így általában többet tudunk meg a szereplőkről és nem csak egyről, hanem többről.
Ajánlom a könyvet azoknak mindenképp, akik olvasták A villámtolvaj-t, illetve annak a folytatásait.

Saját könyv? Nem, megint könyvtári (sokat járok könyvtárba, nincs annyi pénzem, mint amennyit én olvasok). Nem biztos, hogy be fogom egyszer szerezni, az talán a folytatásoktól függ. Meg először persze, a Percy Jackson-t szerezném be, ami szintén nincs meg.

Borító? Jól ábrázolja a könyvben lévő dolgokat. A sárkányt és még a srácok ruháit is.

Történet? Annyira nem volt jó, mint a Percy Jackson és az Olimposziak. Kissé untam.

Újraolvasom? Most biztos nem. Sőt, egyelőre nem is tervezem. Erről a folytatások fognak dönteni.

Pontozás: történet: 10/6,5 - mint már mondtam, nem hozta az előző sorozat színvonalát.
borító:10/8,5 - jól van ábrázolva, illik a történethez. De nekem nem tetszik, kivéve a színek. A kék és az arany, így együtt eléggé passzol egymáshoz.

„– Gaia? – rázta meg a fejét Leo. – Ő nem az Anyatermészet? Virágok a hajában, madarak a vállán és őzikék meg nyuszikák mossák helyette a szennyest. – Leo, az Hófehérke.”


„– Mióta keresed a fiúdat? – Három napja, hat órája és húsz perce.”


„Leo az óriás oszlopra sandított. – Mi lenne, ha felrobbantanánk? – Nélkülem nincs hozzá elég energiátok. Ennyi erővel egy hegyet is meg akarhatnál semmisíteni. – Ma már felrobbantottunk egyet… – tudatta vele Jászon.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése